Ouderen en de podoloog

Een mens wordt niet ouder om achter de geraniums te belanden. Als podoloog is het steeds de bedoeling om ook ouderen zo actief en functioneel mogelijk te houden. Dit zodat u maximaal kunt genieten van vrije tijd. Laat pijn aan uw voeten, knieën en heupen u niet afremmen. Bij Voet & Visie kijken we wat we kunnen doen om die wandeling, fietstocht of andere activiteit optimaal te ervaren.

Anderzijds is de kans op complicaties wat de huid betreft steeds groter. De huid wordt dunner, vetkussens worden dunner en de druk komt dus ook directer op de huid.

 

Wat dit risico in de hand werkt is dat bvb reumapatiënten vaak een minder goed drukverdeling hebben onder de voeten. Ook de groep diabetespatiënten (25% van de 65 plussers volgens volksgezondheid en zorg) heeft een verhoogde kans op langdurige wondes door drukplekken. Dit door een verhoogde kans op vaatlijden of neuropathie.

De Voet & Visie-podoloog spoort de risico’s op en behandelt of voorkomt deze indien mogelijk.

Onderstaande aandoeningen komen bij ouderen regelmatig voor:

 

Plantaire fasciose Hielspoor in de volksmond, pijn thv onderzijde hiel of voetboog.
Hallux rigidus/limitus Verstijving van het grote teen gewricht. Al dan niet pijnlijk, kan ook compensatiebewegingen uitlokken.
Hallux Abducto Valgus Scheefstand van de grote teen, al dan niet met knobbelvorming. Kan in principe niet teruggedraaid worden, maar de evolutie kan wel tegengehouden worden.
Mortons neuralgie/ neurinoom Pijn thv voorvoet uitstralend naar de tenen. Kan gepaard gaan met een stekende pijn tijdens het lopen en een vervelend gevoel in rust.
Metatarsalgie Pijn thv voorvoet plaatselijk, voornamelijk tijdens belasting.
Ingroeiende nagel Nagel die in de nagelwal prikt en pijn (ontsteking) gaat veroorzaken.
Likdoorn/ eksteroog/ eeltpit/ clavus Alle vier hetzelfde, een plaatselijke hoeveelheid eelt die naar binnen geduwd wordt en pijn kan veroorzaken bij belasting.
Ulcera Langdurige wonden, vaak met een oorzaak die te vinden is bij overdruk.